torsdag 27. februar 2014

Det bobler

littegrann om dagen. Hodet er sååå innstilt på vår. Men er det vår? Langt i fra, her oppi dalom er det ganske lenge til.


Fortsatt relativ dyp snø i Svingvoll. Har ikke vært i drivhuset på lenge, men om mannen og jeg danner taulag, klarer vi det kanskje.


Ser man det, ser man det. Klarte ikke vente lenger, måtte prikle bare littegrann. Her får mine første chiliplanter nye potter.


Skulle bare innom den lokale gartneren for å kjøpe stearinlys, men hva skjedde? Plutselig var det flere chilifrø i posen, og 2-3 pakker til med frø jeg "trengte". For ikke å snakke om noen potter med narcisser ;) Jeg antar jeg bør begynne å like chili etter dette.


Trallallla, deilig med jord mellom fingrene, oppi vasken, på gulvet og under neglene. Det blir så hjemmekoselig atte.


Der står de, dandert oppi rømmeboksene sine i hver sin potte, På en planke over vasken. Husets eneste lysstoffrør får gjøre nytten, men jeg har en plan.


Sånn, når hagearbeidet avsluttes strikkes det


og leses

og trenes (har ikke bilde, heldigvis)

og jobbes, sånn at det blir penger til mer frø


NB. Om noen kloke hagekoner eller menn leser dette innlegget så lurer jeg på: hvor lenge skal lysstoffrøret lyse pr døgn?



Å slik går dagan.................................

                                                -Turid

tirsdag 25. februar 2014

Åssen skal det gå?


Litt tynne chiliplanter søker lys.


mener å ha lest at vanlig lysstoffrør kan brukes som plantelys. Jeg har lysstoffrør over kjøkkenbenken, så da prøver jeg....  Mine hittil to potter med spirer (chili og stemor) plassert oppå en boks under lysstoffrøret.
Kan noen svare meg på om dette kan fungere? Eventuelt egnet avstand opp til lysstoffrørene?


Mine første chiliplanter etter en koselig morgenprat med dertil stell ;)


                                 De gærne har det godt, hilsen Turid

søndag 23. februar 2014

Ryddesjau


i dypfryseren resulterte i juleribbe i februar. Jeg har et anstrengt forhold til juleribba, men tradisjon er nå en gang tradisjon. Så på selveste juleaften får den passere, men ikke i februar.


Hmm, gode råd er dyre... eller ikke. Liker den metoden som heter man tager hva man haver. Ymse krydderier , samt rapsolje i en bolle, rør rundt. i min bolle er det paprikapulver, chilipulver (hadde sikkert vært bedre med fersk), cummin, pepper, finhakket hvitløk, tror jammen litt gurkemeie fnt veien oppi også.


Juleribba i rause skiver, bades i marinaden, legges i ildfast form og settes i stekeovnen på ca 160 grader. Ikke ta dette i stekepanna, da vil krydderet svi seg lett. Stekes til det hele er well done, altså godt stekt, da rått svinekjøtt ikke er noe særlig etter min mening da.


Som tilbehør brukte jeg trauste rotgrønnsaker som var ovnsbakte, og ris, men sprekere tilbehør som wok eller en fargerik salat vil nok passe enda bedre til. Sausen er lett som en plett. Et beger matyogurt rørt ihop med en pose ferdig raitakryddermiks.

det vart ganske godt


                                -Turid

onsdag 19. februar 2014

Chillern

med chili. Jeg kan bare ta det med ro enda, det er leeeenge til vår her.


Bildet er tatt i dag, aldri har jeg sett så mye snø i hagen, omlag 1,7 meters dybde. Men i 1988 får jeg høre, da vad det mye snø da..... Ha-ha, jeg anser det som tryggest å sende mannen ned til drivhuset siden jeg ikke er så innmari lang. Synd å sitte ute til snøen smelter.


Mine aller første chiliplanter. Chili er sterkt, så det er ikke mye som brukes av det, men kanskje egenprodusert frukt smaker bedre? Artig å prøve nye ting i drivhuset.


Ministemor "Tiger Eyes"  Folien er pga manglende lys. Har ikke tilleggsbelysning tilgjengelig. Har gjort dette før med sånn noenlunde hell. Lagt folie rundt pottene i håp om at det bleke vinterlyset skal reflekteres noe, samt at temperaturen rundt de spede spirer ikke skal bli for høy.

Å sånn går no dagan.


                                   -Turid


onsdag 5. februar 2014

Det tæk hælt tå

oversatt: det tar helt av. Med meg og frø altså, jeg har et heftig forhold til frø. De gir håp om en ny vår og glede når det lykkes, de som aldri spirte glemmes.
På en ellers grå og skødda (tåkete) februardag med fortsatt 1,5 meters snødybde i hagen _og_ turnusfri... hva passer vel bedre enn å rydde i frøposen, bollene, litersmålet, tallerkenene, koppene, mengder med kaffefilter og esken. Som sagt, så gjort.


Haugen med frø til kjøkkenhagen er formidabel. Jeg er litt usikker på om jeg virkelig trenger alle 5 pakkene med dillfrø, selv om dill er veldig godt. Må nok se etter her før det suppleres med mer frø.


Ringblomsthaugen. Over gjennomsnittet glad i de, 15 forskjellige sorter.


Utvalget av tomater til sommeren utviden en smule. 7 forskjellige i fjor, kun sungold blir med videre til kommende sommer. Ellers prøves 8 nye (foreløpig antall vil jeg tro).


Bordet fanger, eller?


Gibortfrø.
Om noen vil ha, gi meg et vink i kommentarfeltet her eller pm på facebook.

-Tomatfrø Tiny Tim
-Tomatfrø Ace 55 UF
-Tomatfrø Cherry
-Pyntegresskarfrø
-Pampasgress "Pink Feather"
-Amerikansk Tranebær
-Gojibær
-Silkebygg (prydgress)
-Rosenkrage (rosa prestekrage, staude)
-Revebjelle
-Potentilla thurben Monarcs Velvet (mørk vinrød staude)
-Potentilla White Queen (helt hvit staude)
-Hvit valmuesøster
-Frø av storkenebb, høy  staselig plante på omlag 1 meter med blekblå blomster. Husker ikke navnet i farten, planta er et flott skue i juli.
-Diverse frø av forglemmeiei

               


                                    -Turid

søndag 2. februar 2014

Diverse

Når nettene er lange og kulda er her blir det ikke mye hagearbeid. Så da er det at uten mat og drikke osv....
Pasta med hjemmelaget pesto og ørret på menyen.


Trenger ikke akkurat ørret, bruk gjerne laks eller noe annet. Isteden for fisk smaker det også fortreffelig å strø strimlet røkt, skinke over pastaretten til slutt. Men fisk er jo sunt da, for kropp sjel og ozonlaget.
Salt og pepper eller urtesalt på, inn i ovnen på 200 grader, (ca 15 minutt).


Pestovørkje.
Parmesan, pinjekjerner, olje (jeg bruker raps) og friske krydderurter. Her: frossen egenprodusert persille, kjøpt basilikum, oregano og timian.


Ha alt i en blender, tøm på olje til pestoen "går" i blenderen av seg selv. Ferdig.


Kok pasta i ei gryte, gjerne litt større enn den jeg valgte, for når spinaten skal i, blir det fryktelig trangt om plassen. Heldigvis faller spinat raskt sammen når den kommer sammen med varm kokt pasta. Fres på til spinaten har falt sammen.
Vend inn pestoen (om du ikke gidder å lage selv kan den også kjøpes), men det er jo noe med selvgjort er velgjort.


Fiskebitene på toppen, eller strimlet røkt skinke om du vil. Eller ingenting så blir det plutselig veganerkost faktisk.


Tok litt av dette på toppen, dette er de hvitløksbåtene som ble satt i jorda for ei tid tilbake. Fra tørre hvitløksfed til staselig hvitløksplante som atpåtil smaker godt :)


Og så dette. Snø, mye snø. Og ja som du ser snør det fortsatt.... og sånn for sikkerhets skyld blæs det også ganske mye. Under denne haugen hviler mine krokuser og andre herligheter.


For å kunne måke drivhustaket en gang til må jeg først måke unna langs veggene......


Så mens snøen laver ned driver jeg med denne imellom jobb, trening, kokkelering og så skal jeg ikke skryte på meg snømåking, for det gjør snille mannen :)



                               Fin søndag ønskes, med eller uten snø hilsen Turid