lørdag 23. april 2016

Oisann,

jeg har klart det igjen. 23 april og drivhuset er fullt. Når utplantingstidspunktet er 10 - 15 juni kan dette bli interessant uti mai.  Ut med snertent cafèsett, inn med bord i midtgangen på drivhuset. Resultat = trangt og veldig upraktisk å bevege seg der inne.


Med 6-7 minusgrader på natta er det uaktuelt å oppbevare jordsekker og vannkanner ute.


Tomatplanter som er tilovers. Disse vil bli solgt for Gausdal hagelag, det pleier å være veldig populært med ymse tomat og chiliplanter, litt annerledes utvalg enn på gartneriet.


Jeg synes det var en kjempeidè  dyrke spinat innendørs i balje, joda, det blir kanskje like mye spinat som i en pose du kjøper. Og når balja ble plantet var det god plass i drivhuset, med det var før.....


Panikksådden. Sentsådde tomater. Plutselig dukket det opp frø jeg ikke hadde sådd, da måtte jeg selvfølgelig gjøre det.

Å her ser dere det aller verste, småttiser på priklevent. Stauderuccola, 2 typer solsikker, løvemunn, salatløk og ikke mindre enn 2 hele frøposer med cosmos ble sådd. Det tok litt av for meg når jeg ble så innmari humleivrig her. Humler må ha mat, humler liker cosmos, jeg liker cosmos = vinn vinn :)
Hvor alle disse små skal bo etter prikling er jeg mer usikker på. Fortsatt er det ikke sådd en eneste ringblomst enda.

Slik går dagan....

                                       
                                      -Turid


                                 

torsdag 21. april 2016

Teori og praksis

er to vidt forskjellige ting har jeg fått erfare de siste dagene. Etter å ha ridd på den store bølgen av entusiasme ei helg, skulle denne entusiasmen omformes til praktiske ting. Planker vi hadde og planker som ble kjøpt, skulle trylles om til vakre fuglekasser, praktiske humlekasser og jammen poppet det ikke fram, ideen om et insektshotell også i samme slengen.


 Den første fuglekassa ble litt vindskeiv (det er jeg også), men det aner meg at fuglene ikke bryr seg sånn voldsomt om det. Da vi (mannen og meg) lissom kom i dragsuget, lagde vi ei til også, fortsatt litt vindskeiv. Oppskrift på denne finner du på Norges største hageblogg Moseplassen



Her henger "slektstreet" til humla, sånn i tilfelle enten den eller jeg mister oversikten.


Så var det humlekassene, de så enkle ut, sag opp planken i biter etter mål fra denne siden.
Humlekassa må fores med mykt, varmt og fristende fyllmasse for at dronninga skal godta bopelen. Tørt plengress er renset, gnidd og dandert etter alle kunstens regler. Innerst fores hula med fettvatt kjøp hos Lahumlasuse Inngangshullet er på 2 cm, der må det gå en gang inn i det aller helligste. Det så sikkert ganske dumt ut når jeg, evig opptimist, stikker langfingeren inn i inngangshullet for å sikre fri passasje for dronninga. Det ble ikke så innmari fri passasje når fingeren min satt fast.
Hjelp!!!! Det sitter ei humlekasse på fingeren min lissom..... Etter litt lirking og knoting fikk jeg dratt den av igjen. *sår knoke*


Sånn der er hagens ene av de tre humleboligene plassert godt inne i bringebærhekken. Det er viktig med plassering midt i matfatet. Det morsomme var at når denne ble plassert kom det susende ei stor dronninghumle på husjakt. Hun fant ikke min ringe bolig, men fløy videre. Jeg krysser fingrene for at ei annen dronninghumle vil la seg friste.
Det er også hull på baksiden for god ventilasjon av boligen, med insektsnett foran luftehullet som en slags gardin. Fint skal det virkelig være :)


Sånn. Bolig tilleie, husleien er pollinering av hagen samt underholdning av hagens gjester. Godt nabolag med hagedama som lover å fare stille forbi, samt stor tomt med mye pollen.


Insektshotellet blir nærmeste nabo. Enkelt bygget etter mitt hode. 50x50 stort, 4 roms. Det ene rommet er møblert med mose, det andre med kongler, det tredje har bambuspinner tett i tett og det fjerde har vedkubber i passe lengde med borede hull i varierende størrelse, 5 - 8 cm dype er borehullene. Tettbebygget strøk? Tja, 3 humlehus, 6 fuglekasser, et insektshotell og den halvtullete hagedama som farer rund,  men som i andre villastrøk er det hekk imellom bopelene.




                                        -Turid













onsdag 13. april 2016

Kaoshaging og stor entusiasme.


Som dere ser, så våres det til og med i Gausdal, sakte, men sikkert. Fuglene synger og sommerfuglene svermer forbi, gåsetrekk og traneskrik, det er saktens ei herlig tid.


Kjøkkenhagen preges fortsatt av vinter, visne grønnkålkvaster, tomme potter og noen få gjenglemte løk.


Litt bedre her hva snø angår, men akk, hagedama tok seg visst fri i høst ser det ut som. Alt kvist og kvast ligger fortsatt i bedene, potter og andre hageremedier ligger strødd rundt. Hmmm, noen må sannelig ta seg sammen, sånn med det samme.


Inne i drivhuset hersker det ro og orden......NOT. Jordsekker og potter ligger strødd her også. Men chili og tomat skades da ikke av ørlite rot og uorden. Samtlige har fått ny og større potte, rikelig med ny jord iblandet kukompost. De besøkes jevnlig (flere ganger pr dag) og vannes ved behov. Så omsorgssvikt kan det vel ikke være.
Vågalt tidlig er både basilikum og koriander sådd, de har spiret villig, korianderen er hakket hvassere enn basilikummen, der den står og strekker seg mot lyset.


En aldri så liten Dahliasmell i dag, ja bare liten da, to veldig små knoller med den høye og mørke Arabian Night. Frøposene lar seg forklare med at jeg pluselig kom over et fabelaktig program på NRK1. Takk til Anne på Moseplassen for det :) Programmet heter Naturligvis og dagens reprise handlet om humler og andre insekter og om hvordan bygge boliger til dem. Jeg smiler fortsatt og har planlagt hele neste ukes ettermiddager og kvelder, både for den snekkerkyndige og meg selv. Han blir nok sikkert like glad og entusiastisk som det jeg er.......
Må ha 2 insektshotell, 4-5 humlekasser og sannelig tror jeg ikke at det trengs 2-3 fuglekasser til også.
Ja frøposene ja, (jeg er lett å avlede), de er som du sikkert hadde tenkt ut nå, humlemat. Det finnes mye humle og biemat i hagen, men det kan da ikke skade å fylle opp litt ekstra.
Mulig det havner flere på bordet etter et besøk på hagemessa på fredag :)


Årets første chilibaby er "født" Cayenne long slim heter denne lille grønne saken, som skal bli ganske mye større og rødere etterhvert.


De eneste irisene som kom igjen fra i fjor, om jeg ikke tar helt feil heter disse Beatrix Stanley/Stanwell eller noe rundt der. Iris er dårlige på å komme igjen, har lest/hørt at de foretrekker det tørt etter avblomstring, noe det langt fra var i fjor sommer. Så da så.


Har strikket meg ei ny kofte (surprise lissom), den neste er på god vei, en lys og sommerlig utgave.


Ei side i lokalavisa fra kjøkkenvinduet her. Alle kan dyrke seg en munnfull eller fem med litt jord og ei pakke tørre gule erter, å ikke glem dyrking av karse, noe som har blitt litt retro faktisk.

NB. Har du lyst til å se programmet Naturligvis ligger programmene tilgjengelig på nettsidene til NRK.


                                                         -Turid